نرم افزار حسابداری شرکتی چیست (انواع + مزایا)
فوریه 26, 2024نرم افزار حسابداری صنفی چیست (انواع + مزایا)
فوریه 27, 2024مقدمه
یکی از مهمترین سمت های کاری که در یک مجموعه تجاری وجود دارد، حسابداری می باشد. به صورت کلی یک حسابدار مسئولیت ثبت و کنترل امور مالی مجموعه را به عهده دارد و این مسئولیتی که به وی محول شده می تواند بسیار پرتنش و استرس زا باشد و یک اشتباه کوچک می تواند هزینه های مالی سنگینی به مجموعه وارد نماید. بنابراین امروز در این مقاله از سایت میزان قصد داریم به وظایف یک حسابدار و مهارت های مورد نیاز آن بپردازیم.
در این مقاله می خوانید:
حسابدار کیست و چه وظایفی دارد؟
حسابداری چیست؟
می توان گفت حسابداری یک زبان مشترک است که مابین حسابدار و کسب و کار مربوطه وجود دارد. برای مثال وقتی از کسب و کار سخنی به میان می آید منظور این است که در این میان درآمدهایی و هزینه هایی وجود دارد که از طریق محاسبات و تجزیه تحلیل آن ها می توان دریافت که کسب و کار سود آور می باشد و یا زیان ده است. بنابراین شما می توانید از طریق این زبان مشترک میزان سلامتی کسب و کار خود را بفهمید و برای اینده کسب و کار خود تصمیم های مناسبی اتخاذ کنید.
به چه کسی حسابدار می گویند؟
به شخصی که مسئولیت نگهداری، ثبت ، تفسیر و تهیه گزارش از اسناد مالی را بر عهده دارد، حسابدار می گویند. حسابداری عملیاتی حساس و دقیقی می باشد که بعضا کوچکترین اشتباهی در این زمینه می تواند زیان های مالی فراوانی را برای مجموعه به بار آورد. بنابراین فردی که این شغل را انتخاب می کند می بایست از دقت و توجه بسیار بالایی برخوردار باشد. حسابداران بعد از ثبت و صدور اسناد مربوطه می توانند از طریق تهیه گزارش های مالی و تفسیر اطلاعات آن ها مشاوره های مهمی را در رابطه با موقعیت های مالی مجموعه به مدیران ارائه نمایند. اشخاص حسابدار می توانند در استخدام یک شرکت حسابداری باشند و یا به صورت جداگونه کار کنند. به صورت کلی حسابداران محاسبات را بر روی داده هایی که در اختیارشان قرار گرفته انجام می دهند و بعد از مدتی می توانند با به دست آوردن تجربه کافی و زبدگی در این راه کم کم تبدیل به یک مدیر مالی شوند و کلیه فرایند های مالی سازمان هارا کنترل و نظارت کنند.
وظایف یک حسابدار چیست؟
اگر بخواهیم وظایف حسابداران را به طور کلی توضیح بدهیم، شامل موارد زیر می شود:
- ثبت اطلاعات کارکنان مجموعه و محاسبه حقوق و دستمزد ماهیانه آن ها و همچنین در ادامه پرداخت فیش حقوقی به آن ها
- ثبت و صدور اسناد حسابداری در دفاتر و یا نرم افزار مالی مورد استفاده
- تهیه و بررسی گزارش های مالی و کسب اطمینان از صحت آن ها
- ثبت درآمد ها ، هزینه ها و کنترل سود و زیان مجموعه
- تهیه اظهارنامه های مالیاتی و محاسبه میزان بدهی آن ها و همچنین نظارت بر پرداخت به موقع و صحیح آن
- ارزیابی عملکرد مالی مجموعه و ارائه توصیه های مالی به مدیران مجموعه
یک حسابدار باید چه مهارت های عمومی و تخصصی داشته باشد؟
همانطور که پیشتر در تعریف حسابداری اشاره شد، حسابداری عملیاتی حساس و دقیقی می باشد که بعضا کوچکترین اشتباهی در این خصوص می توان زیان های مالی بسیار زیادی برای مجموعه به بارآورد. بنابراین فردی که این شغل را انتخاب می کند باید از دقت و توجه بسیار بالایی برخوردار باشد و از همه مهمتر بهتر است وی تحصیلات دانشگاهی و یا اکادمیک حسابداری مربوطه را دارا باشد تا اطلاعات پایه و اساسی لازمه فعالیت های مالی را برخودار باشد.
از دیگر مهارت های لازم حسابداری نیز می توان به داشتن مهارت های ارتباطی لازم و رازداری در مورد اطلاعات مالی ثبت شده اشاره کرد. مهارت های ارتباطی مناسب به حسابدار کمک می کند که بتواند با مدیران شرکت و سازمان هایی نظیر بیمه و مالیات ارتباطی موثر داشته باشد وهمچنین بتواند توصیه های مالی مناسبی را به آن مدیران ارائه کند. همچنین به دلیل دسترسی اطلاعاتی بالایی که حسابداران به گزارش های مالی و اطلاعات سهامداران دارند، نیاز است که این افراد خصلت رازداری را نیز با خود داشته باشند که مورد اعتماد و اطمینان سازمان مربوطه قرار بگیرند.
در نهایت یکی دیگر از بهترین مهارت تخصصی ای که یک حسابدار می تواند داشته باشد، توانایی انجام عملیات های مالی با انواع نرم افزار حسابداری مطرح بازار است. امروزه در اکثر سازمان ها و شرکت های تجاری حسابداران از نرم افزار های حسابداری برای انجام فعالیت های مالی خود اسفاده می کنند که به همین دلیل لازم است این افراد توانایی های لازم برای استفاده از این نرم افزار ها را به حد قابل قبولی دارا باشند.
آیا حسابدار همان حسابرس است؟
اکثر افراد جامعه به دلیل اینکه فعالیت هایی همچون حسابداری و حسابرسی بر عهده حسابداران می باشد، این دو شاخه را با یکدیگر اشتباه می گیرند در حالی که این دو با یکدیگر تفاوت هایی بنیادی دارند. اما به صورت خلاصه اگر بخواهیم از حسابرسی تعریفی ارائه دهیم، به عملیات بازرسی و نظارت منصفانه بر صورت های مالی نهایی شده یک مجموعه تجاری حسابرسی می گویند. که همانطور که پیشتر به آن اشاره شد، به دو صورت حسابرسی داخلی و حسابرسی خارجی انجام می شود.
انواع حسابداری
عموما حرفه حسابداری به ۸ دسته مختلف تقسیم می شود که هر یک از آن ها قوانین و روش های مربوط به خود را دارا می باشند که در ادامه برای هر یک از آن ها توضیحات مختصری خواهیم داد.
این ۸ دسته عبارت اند از :
حسابداری عمومی
به طور کلی در حسابداری عمومی خدماتی همچون محاسبه حقوق و دستمزد، ثبت شرکت و تهیه اظهارنامه های مالیاتی انجام می شود و حسابداران فعال در این حوزه نیز می توانند با توجه به نیاز های مشتری در مورد انتخاب نرم افزار حسابداری مناسب کمک کنند.
برای آشنایی با امکانات نرم افزار خرید و فروش میزان کلیک کنید: نرم افزار خرید و فروش
حسابداری مالیاتی
حسابداران مالیاتی به کسب و کار مورد نظر کمک می کنند که هرساله اظهارنامه های مالیاتی و پرونده های مالیاتی خود را به درستی گردآوری نمایند و همچنین در برنامه ریزی های مالیاتی آینده مجموعه مشاوره می دهند.
حسابداری مدیریتی
در حسابداری مدیریتی فرد حسابدار بر برنامه ریزی های مالی مجموعه نظارت می کند و همچنین جهت تجزیه و تحلیل و همچنین اختصاص بودجه برای اهداف کوتاه مدت و بلند مدت مجموعه با مدیریت سازمان همکاری می کند.
حسابداری دولتی
در این نوع حسابداری همانطور که از نامش پیداست، این حسابداران برای دولت و مجموعه های دولتی و زیرمجموعه های مربوط به آن ها کار می کنند و عملیات برنامه ریزی مالی و تخصیص منابع و بودجه برای ادارات، منطقه ها و یا حتی استان ها انجام می دهند. همچنین در این نوع حسابداری حسابداران می بایست مطابق با استاندارد های حسابداری دولتی اعلام شده به آن ها عمل کنند.
حسابداری مالی
در این نوع حسابداری حسابدار به عملکرد مالی گذشته مجموعه نگاه می کند و از طریق تهیه صورت های مالی به گزارشی در مورد عملکرد و معاملات مالی انجام شده طی دوره می پردازد. این نوع حسابداری دو نوع دارد : حسابداری نقدی و حسابداری تعهدی که لازم به ذکر است که حسابداری نقدی معمولا مورد استفاده مشاغل کوچک قرار می گیرد و مشاغل بزرگتری همچون مشاغل تجاری از حسابداری تعهدی استفاده می کنند.
حسابداری قضایی
در این نوع حسابداری حسابداران از طریق ابزار ها و مهارت های حسابداری برای حل مسائل قضایی و یا کشف جرم استفاده می کنند. البته باید در نظر داشت که حسابداران در این شاخه صرفا قبل از وقوع جرم هایی همچون فساد ، کلاهبرداری و اختلاص به برسی اسناد و مدارک مالی می پردازند تا بتوانند از ایجاد تخلف های نامبرده شده جلوگیری کنند.
حسابداری هزینه یا بهای تمام شده
در این شاخه از حسابداری حسابداران بهای تمام شده بر تمامی هزینه های ثابت و متغیر را نظارت می کنند تا پیش بینی های مالی لازم برای تولید را تدارک ببینند و همچنین بررسی کنند که آیا خروجی محصول با هزینه های تولید آن مطابقت داشته است یا خیر. در مجموع می توان گفت این نوع حسابداری مجموعه ای از روش های شناسایی، طبقه بندی ، اندازه گیری، تشخیص و گزارش هزینه ها را استفاده که با بودجه و استاندارد های مجموعه مقایسه می شود.
حسابرسی
به بازرسی و نظارت منصفانه صورت های مالی یک مجموعه تجاری حسابرسی می گویند. در این شاخه ازحسابداری حسابرس عموما کارمند داخلی همان سازمان می باشد ( که به آن حسابرسی داخلی نیز می گویند) و از طریق دسترسی ای که به وی اعطا می شود، به بررسی دقیق سوابق مالی مجموعه می پردازد. اما در نوع دیگر حسابرسی که به حسابرسی خارجی شناخته می شود، در پایان دوره مالی فردی خارج از مجموعه که توسط سهامداران ویا کارفرما انتخاب شده است، جهت بررسی سوابق مالی مورد نظر وارد مجموعه می شود و به بازرسی می پردازد.
دریافت این مقاله به صورت PDF: حسابدار کیست؟