آموزش تحریر دفتر مشاغل | تنظیم دفاتر درآمد و هزینه
فوریه 24, 2024مالیات تکلیفی چیست؟ ویژگی ها + انواع Withholding Taxes
فوریه 24, 2024مقدمه
یکی از دغدغه های اصلی صاحبان شرکت های ورشکست شده و یا منحل شده این است که آیا مالیاتی برای آن ها محاسبه می شود یا خیر و اگر شامل حال آن ها می شود نحوه محاسبه و پرداخت آن چگونه است. در این مقاله از سایت میزان قصد داریم به چگونگی محاسبه مالیات شرکت های ورشکست شده – منحل شده و نحوه پرداخت آن برایتان بپردازیم.
با ما همراه باشید.
در این مقاله می خوانید:
ورشکستگی و انواع آن
ورشکستگی در لغت به معنای ناتوان شدن یک تاجر یا شرکت تجاری در عمل به تعهدات و بدهی های خود است. در اصل وقتی واقع می شود که شخص به دلیل کسر داشتن دارایی های خود نسبت به بدهی های موجود، قادر به پرداخت بدهی ها نباشد. به صورت کلی سه نوع ورشکستگی در قانون تعریف شده است : ورشکستگی عادی – ورشکستگی به تقصیر و ورشکستی به تقلب.
ورشکستگی عادی :
در این نوع ورشکستگی تاجران و مدیران عموما نقشی در آن ندارند و اصولا ناشی از شرایط بد اقتصادی، تحریم های اقتصادی، بحران های مالی جهانی و غیر قابل پیش بینی بودن بازار به وجود می آید.
ورشکستگی به تقصیر :
در این نوع ورشکستگی همانطور که از نامش پیداست تاجر یا مدران شرکت تجاری در به وجود آمدن آن مقصر هستند و عموما ناشی از اشتباهات محاسباتی و عملکردی آن ها حاصل می شود.
ورشکستگی به تقلب :
در این نوع ورشکستگی دادگاه بعد از تحقیقات گسترده کشف می کند که دلیل ورشکست شدن شرکت تجاری ناشی از تخلفاتی نظیر پرداخت نکردن بدهی ها ، مخفی کردن دارایی ها و املاک و یا به عمد اعلام کردن ورشکستی است.
بیشتر بخوانید: ارسال لیست مالیات حقوق
انحلال شرکت و انواع آن
گاهی ممکن است یک شرکت تجاری بنا به اجبار یا رسیدن به اهداف مورد نظر به پایان کاری خود رسیده و اعلام انحلال کند که در این صورت می بایست ابتدا انحلال شرکت خود را به اداره ثبت شرکت ها اعلام و در روزنامه رسمی ثبت نماید سپس قرض ها و بدهی های خود را پرداخت کند. انحلال شرکت ها معمولا به سه دلیل صورت می گیرد : انحلال با حکم قضایی- انحلال اختیاری – انحلال قهری.
انحلال با حکم قضایی :
در این نوع انحلال که نوعی انحلال اجباری محسوب می شود، دادگاه در مواردی خاص می تواند پس از دادن یک مهلت ۶ ماهه برای رفع ایرادات مورد نظر در صورت عدم انجام حکم بر منحل شدن شرکت بدهد.
نرم افزار شماره گذاری نامه های اداری
انحلال اختیاری :
همانطور که در تعریف انحلال گفتیم ، ممکن است شرکت ها بعد از رسیدن به اهداف خود تصمیم به عدم فعالیت و انحلال بگیرند که این خود جزو انحلال های اختیاری محسوب می شود. از دیگر انحلال های اختیاری می توان به فرا رسیدن زمان انقضا فعالیت شرکت باشد. شرکت ها هنگام ثبت شرکت زمان مشخصی را برای فعالیت تعیین می کنند که با فرا رسیدن زمان اتمام فعالیت می توانند آن را تمدید کنند و یا اطلاع بر عدم فعالیت و انحلال بدهند.
انحلال قهری :
این نوع انحلال نیز انحلالی اجباری است و زمانی اتفاق می افتد که شرکت شما ورشکست شده باشد که برای این نوع انحلال معمولا نیازی به صدور حکم قضایی نیست و بدون این حکم می توانید شرکت خود را منحل کنید.
مدیر تصفیه کیست و چه وظایفی دارد؟
شرکت ها بعد از انحلال عموما فردی امین و مورد اعتمادی را برای مدیریت امور مالی، تصفیه بدهی ها و دریافت مطالبات خود در نظر می گیرند که مدیر تصفیه نام دارد و به طور کلی تمامی امور شرکت بعد از انحلال به عهده او قرار می گیرد. ( توجه داشته باشید که اگر انحلال شرکت با حکم دادگاه صورت گرفته باشد، تحت شرایطی دادگاه می تواند فرد یا افرادی را به عنوان مدیر تصفیه انتخاب کند).
از جمله وظایف مدیر تصفیه می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- دریافت مطالبات شرکت
- تصفیه بدهی های طلباکاران
- تهیه و تنظیم میزان دارایی های شرکت یا تاجر
- تحویل گرفتن کلیه امول
- مهر و موم اموال شرکت
- فروش اموال فساد شدنی و شکستنی
- تقسیم دارایی بین شرکاء
تفاوت ورشکستگی با انحلال
تا اینجا فهمیدیم که به طور کلی انحلال زمانی اتفاق می افتد که شرکت به اهداف مورد نظر خود رسیده باشد، حکم دادگاهی صادر شده باشد و یا به هر دلیلی مجبور شده باشد. اما ورشکستی به طور موقت قابل اجرا است و صرفا زمانی رخ می دهد که شرکت توانایی پرداخت بدهی ها و هزینه های خود را نداشته باشد. بنابراین تفاوت اصلی آن ها در این است که ورشکستگی صرفا پایان رسمی یک شرکت نمی باشد و چنانچه بعد از مدتی توانایی پرداخت بدهی های خود را پیدا کند، می تواند از حالت ورشکستگی خارج شود.
نحوه اعلام ورشکستگی
زمانی که فرد تاجر متوجه شود که از پرداختن بدهی های خود ناتوان است ، باید بلافاصله در سریع ترین زمان ممکن به نزدیک ترین دادگاه مربوطه ورشکستگی خود را اطلاع و صورت حساب های دارایی و دفاتر تجاری را نیز ارائه دهد.
در صورتی که تاجر مایل به اعلام ورشکستگی خود نباشد و آن را مخفی کند، طلبکاران می توانند در صورت مطلع بودن و ایجاد شدن وقفه در پرداخت طلب خود، این موضوع را به دادگاه اعلام نمایند و دادگاه پس از برسی و تایید عدم توانایی شخص از پرداخت بدهی های خود می تواند حکم بر ورشکستگی وی را صادر کند.
توجه داشته باشید که پس از صدور حکم ورشکستگی تاجر نمی تواند مالی را خرید فروش کند و یا اجاره دهد و یا در مورد نحوه تقسیم دارایی های خود اظهار نظر کند.
محاسبه و پرداخت مالیات شرکت در صورت انحلال یا ورشکستگی
از آنجایی که وقتی شرکتی منحل می شود و آن را اعلام و ثبت می کند دیگر در آمدی ندارد، بنابراین طبق قانون مالیاتی به آن تعلق نمی گیرد صرفا می بایست گزارشات مالیاتی مربوط به دوره مالی منتهی به تاریخ انحلال خود را به اداره مالیات ارسال نماید.
(ممکن است شرکتی که درحال تصفیه است مبالغی را به عنوان مطالبات خود از اشخاص شخص سومی دریافت نماید که از آن جهت که جزو درآمد های شرکت محسوب می شود، شامل مالیات نیز می شود اما ارتباطی به مالیات انحلال ندارد).