مطالبات مشکوک الوصول (Bad Debt) چیست و محاسبه هزینه آن
مارس 18, 2024ماهیت حساب ها در حسابداری چیست؟ راه تشخیص ماهیت های حسابداری
مارس 18, 2024قرائن و ضرایب مالیاتی، مدارک و مستنداتی هستند که تعیین کننده دقیق مالیات بر درآمد مودیان است. مالیات متعلقه بر اساس قرائن و شواهد قانونی محاسبه می شود. استفاده از قرائن و ضرایب مالیاتی در فرآیند تعیین مالیات هر کسب و کار نقش اساسی دارد. در این مقاله از حسابداری میزان با قرائن و ضرایب مالیاتی و روش های تعیین و محاسبه آن ها بطور کامل آشنا شوید.
در این مقاله می خوانید:
ضرایب مالیاتی چیست؟
ضرایب مالیاتی توسط سازمان امور مالیاتی کشور تعیین و به تمامی مودیان برای محاسبه مالیات حقوق ابلاغ می شود. این ضرایب مالیاتی مستقیما مالیات بر درآمد را مشخص می کند. ضرایب مالیاتی طبق ماده ۱۵۳ بصورت درصدی اعداد هستند که در محاسبه مالیات بر درآمد و مالیات علی الراس از آن استفاده می شود. ضرایب مالیاتی و تعیین مالیات نقش مهمی در عملکر و سودهی سازمان ها دارد. تمامی مدارک و اسناد حسابداری بطور منظم و دقیق باید ثبت و نگه داری شود، در غیر اینصورت می تواند در عملکر آینده شرکت تاثیرگذار باشد. نرم افزار حسابداری میزان می تواند شما را در این مسیر همراهی کند.
ضرایب مالیاتی سالیانه توسط سازمان امور مالیاتی در صفحه “ضرایب تشخیص درآمد مشمول” قابل مشاهده است. همچنین سازمان امور مالیاتی سالیانه کتابچه ای را چاپ می کند که در آن میزان درآمد و سود هر فروشنده کالا در آن ذکر شده است. این کتابچه میزان مالیات پرداختی را تا حدودی مشخص می کند. همانطور که در مقاله “مالیات علی الراس چیست” به آن اشاره کردیم، در مواردی که درآمد مشمول مالیات علی الراس تشخیص داده شود، از ضرایب مالیاتی برای محاسبه مالیات ان استفاده می شود. اگر ضرایبی برای آن شغل در نظر گرفته نشده باشد، هیئت حل اختلاف مالیاتی با در نظر گرفتن مشاغل مشابه ضرایب را تعیین می کند. ضرایب مالیاتی برای اکثر مشاغل ذکر می شود. در صورتی که برای شغلی ضرایب مالیاتی تعیین نشود، از ضرایب مشخص شده برای مشاغل مشابه آن استفاده می شود.
معرفی محصول های میزان: نرم افزار موجودی انبار و نرم افزار دبیرخانه
قرائن مالیاتی شامل چه مواردی است؟
ضرایب مالیاتی جدولی از اعداد است که از طرف سازمان امور مالیاتی اعلام می شود. برای تعیین مالیات مودیان لازم است تمامی مدارک و مستندات بررسی شوند، بدین منظور بازرسان امور مالیاتی قرائن (و یا همان شواهد و مستندات) را از مودیان در خواست کرده و مودیان می بایست آن ها را در اختیار بازرسان مالیاتی قرار دهند. قرائن مالیاتی انواع مختلفی دارند که مشمول قرائن مالیاتی خرید سالانه و قرائن مالیاتی فروش سالانه می شود. علاوه بر خرید و فروش مواردی مانند درآمد نامخصوص، مقدار تولید کارخانهها، بهای حق واگذاری محل فعالیت، مبالغ دریافتشده به عنوان حق تحریر، حقالزحمه و استفاده از تمبر و ارائه آن به دفترخانه رسمی و سایر عواملی که کمیسیون تعیین ضرایب مالیاتی مشخص میکند. در ادامه هر یک را بطور مختصر توضیح می دهیم.
خرید سالانه
یکی از قرائن مالیاتی مستندات خرید سالانه است. تمامی اسناد و مدارک خرید سالانه در اختیار بازرسان امور مالیاتی قرار می گیرد. تمامی مواد اولیه برای تولید محصول، تجهیزات و ماشین آلات و… مشمول این قرائن هستند. مودیان مالیاتی باید تمامی اسناد و مدارک خرید را در اختیار داشته باشند تا بتوانند در اختیار بازرسان قرار دهند.
فروش سالانه
فروش سالانه از دیگر قرائن مالیاتی محسوب می شود که شامل فروش هر نوع محصول و یا خدمات است. میزان مالیات پرداختی سازمان بر اساس فروش سالیانه مشخص می شود.
بیشتر بخوانید: نحوه ارسال لیست حقوق چگونه است؟
روش تعیین ضرایب مالیاتی
روش تعیین ضرایب مالیاتی در اجلاس بانک مرکزی، اداره امور مالیاتی، اتاق بازرگان، نظام پزشکی و شورای اصناف بر اساس رای جمعی تمامی نمایندگان مذکور با توجه به شرایط اقتصادی کشور است. برای رسمیت پیدا کردن قرائن و ضرایب مالیاتی حضور نماینده سازمان امور مالیاتی و نماینده بانک مرکزی الزامی است. ضرایب مالیاتی تعیین شده در این کمیسیون بصورت کاملا رسمی به اشخاص حقیقی و حقوقی اعلام می شود.
قابلیت ایجاد تغییر در ضرایب مالیاتی
قبل از ابلاغ رسمی، ضرایب مشخص شده به تمامی شهر ها ابلاغ می شود و تغییراتی توسط رئیس اداره مالیات شهر، نماینده اصناف، نظا پزشکی و اتاق بازرگان همان شهر بر اساس وضع اقتصادی همان شهر در آن لحاظ می شود. البته لازم است علت تغییرات ایجاد شده در ضرایب مالیاتی به سازمان امور مالیاتی مرکزی ارسال شود و در صورت تاییدیه توسط آن سازمان تغییر ضرایب ان شهر اتفاق می افتد. تمامی شهر ها دارای شورای اصناف و یا نماینده اتاق بازرگان نیستند. در این موارد تنها لازم است یک نماینده از فرمانداری انتخاب و در جلسه حضور پیدا کند. لازم به ذکر است بعد از ابلاغ نهایی سازمان امور مالیاتی، ضرایب قابل تغییر نیستند و طبق آن عمل می شود.
آیا همه مشاغل ضرایب مالیاتی دارند؟
اکثر مشاغل دارای ضرایب مالیاتی هستند ولی به دلایل مختلفی بعضی از مشاغل در جدو مالیاتی ذکر نشده اند و ضرایبی برای تعیین مالیات مشاغل مذکور اعلام نشده است. در این موارد لازم است ضرایب مالیاتی مشاغل مشابه را ملاک محاسبه قرار داد.
دانلود PDF مقاله: قرائن و ضرایب مالیاتی چیست و چگونه تعیین و محاسبه می شوند؟