انواع مرخصی | قانون و نحوه محاسبه مرخصی در قانون کار
فوریه 18, 2024حسابداری صنعتی (آموزش نکات کلیدی، بهای تمام شده | تولیدی)
فوریه 18, 2024این مقاله در راستای آشنایی با مفاصا حساب یعنی چه؟ و شرح انواع آن نوشته شده است، در ادامه شما با مفاصا حساب بیمه و مالیات آشنا می شوید و مراحل درخواست و مدارک مورد نیاز آن به طور کامل توضیح داده شده است.
در این مقاله می خوانید:
مفاصا حساب چیست؟
مفاصا چیست؟ در مفهوم کلمه، مفاصاحساب به معنی تسویه حساب می باشد. مفاصا حساب برگه ای است که در ازای رسیدگی به حساب، مبنی بر تسویه حساب تا تاریخ مقرر می باشد. برگه مفاصا حساب در پایان قرارداد و در زمان تسویه حساب بین طرفین قرارداد مورد پیدا می کندتا بتوان در مورد قرارداد حسابرسی کرد و تسویه حساب را انجام داد. به عبارت دیگر مفاصا حساب برگه تسویه حسابی است که تحویل شخصی می شود که درامد هزینه با ان بوده است .مفاصا حساب در تمامی مباحث قرار دادی وجود دارد که با شفاف سازی حساب ها و انجام امور تسویه مفاصا حساب صادر می شود.
انواع مفاصا حساب
منظور از مفاصا حساب همانطور که در بالا به آن اشاره شد، در هر قرار دادی اعم از قراردادهای حقیقی و حقوقی مورد پیدا می کند. مفاصا حساب انواع گوناگونی دارد که در ادامه با انواع مفاصا اشنا می شوید.
- مفاصا حساب مالیاتی
- مفاصا حساب بیمه
- مفاصا حساب خودرو
- مفاصا حساب ساختمان
- مفاصا حساب نقل و انتقال سهام
چه قراردادهایی مشمول مفاصا حساب می شود
برای تمامی قرارداهای اعم از انتقال، رهن، اجاره ملک انتقال دهنده موظف است که مفاصا حساب دریافت کند و برگه مفاصا حساب که همان برگه تسویه حساب را به انتقال گیرنده تحویل دهد.
طبق ماده ۳۸ – در موقع عقد هرگونه قرارداد مقاطعه واگذارنده مکلف می باشد که با پایان قرارداد نسبت به دریافت مفاصا حساب و ارائه آن به واگذارنده اقدام نماید که واگذارنده با دریافت مفاصا حساب نسبت به استرداد ۵% مبلغ عملکرد و آخرین قسط در حق مقاطعه کار مفاصا حساب برای املاک در صدور سند رهن، اجاره، قطعی می باشد و برای قراردادهای مقاطعه کاری در خاتمه قرارداد می باشد.
بیشتر بخوانید: حسابداری تلفیقی چیست؟
مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی چیست؟
مفاصا حساب بیمه همان تسویه حساب با بیمه تامین اجتماعی می باشد . در پروسه مفاصا حساب بیمه نامه ای تهیه می شود، این نامه مفاصا حساب بیمه شامل فاکتورهای مالی وگزارشاتی است که تسویه حساب با بیمه تامین اجتماعی را محرز می کند و در اختیار پیمانکار جهت تسویه حساب قرار می گیرد که مراحل اخذ نامه و مدارک مورد نیاز ان را در ادامه توضیح می دهیم. طبق ماده ۳۷ و ۳۸ قانون تامین اجتماعی مفاصا حساب بیمه به معنی تسویه حساب با سازمان تامین اجتماعی می باشد. این دو قانون به شرح ذیل می باشد:
طبق ماده ۳۷:تسویه حساب برای انتقال، رهن و اجاره ملک انجام می شود که انتقال دهنده وظیفه دارد مفاصا حساب سازمان را دریافت کند و به انتقال گیرنده تحویل دهد.
طبق ماده ۳۸: هنگام بستن هر گونه قرارداد، انتقال دهنده وظیفه دارد که با پایان یافتن قرارداد، مفاصا حساب را دریافت کند و آن را به انتقال گیرنده تحویل دهد، این عملیات به معنای خاتمه قرارداد انتقال دهنده با بیمه است.
مفاصا حساب بیمه بر عهده چه کسی است؟
جهت دریافت نامه مفاصا حساب بیمه که همانطور که در بالا به آن اشاره شد شامل مدارک تسویه حساب با بیمه تامین اجتماعی می باشد که پیمانکار می بایست جهت دریافت نامه مفاصا حساب اقدام کند. تمامی پیمانکاران در طی مناقصه های دولتی و غیر دولتی ، اقدام به استخدام نیرو می کنند و می بایست نسبت به بیمه آنها اقدام کنند. درصدی از مبلغ پرداختی کارفرما به پیمانکار نزد کارفرما جهت تضمین بیمه پرسنل و تسویه حساب با بیمه تامین اجتماعی می ماند. پیمانکار کار تا مادامی که امور مربوط به بیمه کارکنان قراردادی و تسویه حساب با سازمان تامین اجتماعی را تکمیل ننماید، از باقی مانده طلب خود از کارفرما محروم میباشد. این میزان مبلغ تقریبا معادل ۵% مبلغ قرارداد می باشد.
دریافت مفاصا حساب شرکت های پیمانکاری
- دریافت نامه توسط تامین اجتماعی: مسئول پرونده پیمان با توجه به اطلاعات نامه پایان کار کارفرما، برای درصد مکانیکی کار شما ۷/۶% محاسبه و برای درصد دستی شما ۱۶/۷% محاسبه و ۱/۹ درصد مبلغ مفاصا حسابتان حق بیمه بیکاری برای شما محاسبه می کند و که مجموع آن برابر مبلغ مفاصا حساب می باشد. با توجه به اینکه درصد کار مکانیکی ۷/۶ % می باشد ، هرچه میزان کار مکانیکی بیشتر باشد برای شما بهتر است.
- نامه درخواست مفاصا:در پایان قرارداد کارفرما نامه ای خطاب به تامین اجتماعی مبنی بر اتمام پروژه، تاریخ شروع و پایان قرارداد، مبلغ ناخالص قرارداد و درصد کاری مکانیکی و دستی انجام شده پروژه توسط کارفرما و پیمانکار به تفکیک، در اختیار پیمانکار قرار می دهد. در این نامه مطابق با شماره قرارداد از سازمان تامین اجتماعی در خواست مفاصا حساب می شود.
- پرداخت مفاصا حساب: بیمه پیمان ماهیانه از مبلغ محاسبه شده کسر می شود و پیمانکارمبلغ باقی مانده را باید پرداخت نمایید و می تواند مفاصا حساب دریافت کنید. به عبارت دیگر باید مجموع ناخالص کارکرد و مجموع مبالغ حق بیمه کسر شده و واریز شده به تامین اجتماعی محاسبه و مورد ثبت قرار گیرد.
.پیمانکار در صورت که نسبت به حق بیمه اعتراض داشته باشد ظرف ۳۰ روز از ابلاغ می تواند اعتراض خود را مطرح کند. اگر حق بیمه مورد قبول باشد، مفاصا حساب حدود هفت روز کاری صادر می شود.
بیشتر بخوانید: حاشیه سود
مراحل درخواست مفاصا حساب بیمه
پس از اتمام کار ، مفاصا حساب بیمه را پیمانکار می بایست به کارفرما تحویل دهد، برای این منظور لازم است تمامی کارفرمایان مراحل زیر را جهت تسویه حساب بیمه به درستی انجام دهند.
- اولین مرحله: در ابتدا می بایست یک نسخه از قرار داد به شعبه تامین اجتماعی پروژه ارائه گردد.
- دومین مرحله: در مرحله دوم اقدام به تشکیل پرونده می گردد و کد کارگاهی در اختیار کارفرما قرار داده می شود.
- سومین مرحله: تمامی لیست بیمه کارکنان می بایست به شعبه تامبن اجتماعی پروژه ارسال گردد و اقدام به پرداخت حق بیمه گردد.
سازمان تامین اجتماعی بعد از دریافت مابه التفاوت نامه مفاصا حساب بیمه را صادر می کند.
مدارک لازم برای دریافت مفاصا حساب بیمه
برای صدور برگه مفاصا حساب بیمه مدارک زیر لازم می باشد:
- اخذ ردیف پیمان و کد کارگاهی که نیازمند مدارکی هم چون معرفی نامه انتقال دهنده کار (کارفرما) و کپی قرارداد است.
- نامه درخواست مفاصا حساب که توسط کارفرما صادر می گردد و نام ونشانی کارفرما، اعلام پرداخت مطالبات و موضوع قرارداد و مبلغ آن باید در نامه قید شود.
- تاریخ شروع و پایان قرارداد و مبلغ کل کارکرد
- صورت وضعیت قطعی
- مدارک شرکت از جمله آگی تاسیس، آخرین آگهی تغییرات ، اساسنامه برای اشخاص حقوقی و کپی مدارک شناسایی از جمله کپی کارت ملی و شناسنامه برای اشخاص حقیقی
- گواهی معرفی کارفرما که شامل تمام موارد مورد نیاز و درخواست شعبه بیمه می باشد.
- صدور برگه میزان بدهی ردیف پیمان و کد کارگاهی
بیشتر بخوانید : با نرم افزار حقوق و دستمزد از مجموعه نرم افرارهای میزان آشنا شوید.
مفاصا حساب مالیاتی چیست؟
مفاصا حساب مالیاتی، برگه تسویه حساب مالیاتی می باشدکه ازطریق سازمان در اختیار مودی قرار می گیرد. برگه مفاصا حساب مالیاتی پس از راستایی آزمایی مدارک، صحت آن ها و تسویه حساب مالیاتی صادر می شود. مفاصا حساب مالیاتی در ازای اعلام صورت سود و زیان و اظهارنامه مالیاتی که به اداره دارایی تسلیم می شود و براساس ان میزان بدهی ابلاغ میشود و توسط مودی پرداخت می شود، صادر می شود.
روش های دریافت مفاصا حساب مالیاتی
تمامی افراد حقوقی موظفند در اداره امور مالیاتی تشکیل پرونده دهند، پس از تشکیل پرونده کد اقتصادی در اختیار مودیان قرار می گیرد. در پایان هر سال مالی، با مشخص شدن سود و زیان شرکت، اظهارنامه مالیاتی تنظیم می شود و از طریق خود اظهاری در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار می گیرد. در مقاله مربوط به اظهارنامه در مورد نحوه تنظیم و مدارک مورد نیاز آن به طور کامل شرح داده شده است.
مراحل دریافت مفاصا حساب مالیاتی
برای دریافت مفاصا حساب مالیاتی می بایست مراحل زیر را طی کرد:
- پرداخت اصل بدهی: پرداخت بدهی های معوقه و دریافت رسید
- ثبت درخواست: درخواست کتبی خود را مبنی بر صدور برگه مالیات قطعی و برگه تشخیص عنوان می کند. برای این منظور لازم است فرم های مالیاتی که شامل تهیه خلاصه پرونده و فرم گواهی موضوع ماده ۲۳۵ ق.م.م می باشد را تکمیل کرد. درخواست بخشودگی مالیاتی نیز در همین درخواست عنوان می شود.
- بررسی درخواست: پس از ثبت درخواست لازم است منتظر بررسی درخواست ماند. در مرحله بررسی مراحل اداری رسیدگی به پرونده طی می شود و در نهایت اعلام میزان بدهی قطعی شده می باشد. در این مرحله کارشناسان مالیاتی اقدام به تهیه پرونده مالیاتی برای مودی می کنند
- پرداخت مالیات: پس از مشخص شدن و ابلاغ میزان بدهیو تایید خلاصه وضعیت مالیاتی ، مودی ی بایست اقدام به پرداخت نماید و مطابق با ماده ۲۳۵ قانون مالیات مستقیم گوای مفاصا حساب مالیاتی ظرف پنج روز کاری از زمان پرداخت برای امضا به مسئول مربوطه تحویل می شود. و مسئول مربوطه طی سه روز می بایست برگه مفاصا را به مودی تحویل دهد.
لازم به ذکر است: در صورت وجود بدهی قطعی، این موضوع به اطلاع مودی میرسد، در صورت دریافت ابلاغیه اعلم بدهی باید این بدهی مالیاتی توسط خود مودی و یا وکیل قانونی آنها پرداخت گردد
مدارک لازم برای دریافت مفاصا حساب مالیاتی
مدارک مورد نیاز برای دریافت مفاصا حساب مالیاتی به شرح زیر می باشد.
- تهیه خلاصه پرونده مالیاتی
- فرم گواهی موضوع ماده ۲۳۵ قانون مالیات های مستقیم
مفاصا حساب خودرو
مشاغل مربوط به خودرو مشمول مالیات می باشد که می بایست با مراجعه به دفتر پیشخوان دولت جهت تعیین میزان مالیات، تسویه آن و در نهایت دریافت مفاصا حساب مالیاتی مراجعه نمود.
ماشین آلات راه سازی و صنعتی ، خودروهای مسافربری،باری، سنگین و صاحبان نمایشگاه ها از جمله مشاغل مربوط به خودرو می باشند.
مفاصا حساب ملک
مالیات به رهن، اجاره و نقل و انتقالات ملک تعلق می گیرد. برای خرید و فروش ملک مبلغ ۵% ارزش ملک (ارزش ملک اداره دارایی با قیمت واقعی ملک متفاوت می باشد)است. مودی پس از استعام مبلغ مالیات اقدام به تسویه حساب می کند و می تواند اقدام به در یافت مفاصا حساب ملک کند.
- مدارک مورد نیاز دریافت مفاصا حساب ملک
- نامه دفترخانه
- فتوکپی سند مالکیت
- بنچاق دفترخانه
- مبایعه نامه با کد رهگیری
- فتوکپی شناسنامه و کارت ملی فروشنده
- فتوکپی شناسنامه و کارت ملی خریدار
- گواهی پایان ساختمان
- صورت مجلس تفکیکی
- تقسیم نامه در صورت ملک مشاعی
- آدرس دقیق ملک مورد استعلام ، خیابان ، کوچه ، پلاک شهرداری ، با کد پستی
مفاصا حساب مالیاتی نقل و انتقال سهام
نقل و انتقال سهام شامل پرداخت مالیات می شود که ۴% ارزش اسمی سهام می باشد. پس از پرداخت مبلغ و تسویه کامل، گواهی مفاصا حساب مالیاتی صادر می شود.
ویدیو آموزشی مفاصاحساب چیست؟ در یک دقیقه
دانلود فایل pdf مقاله: مفاصا حساب چیست؟ آشنایی با انواع مفاصا حساب بیمه و مالیاتی