روش های قیمت گذاری کالا و خدمات(اصول و استراژی قیمت گذاری)
مارس 11, 2024دفاتر قانونی حسابداری چیست؟ – کاربرد، تفاوت انواع دفاتر قانونی
مارس 12, 2024یکی از آیتم های فیش حقوقی حق ماموریت می باشد که در ازای خروج کارگران از محل خدمت برای انجام وظایف کاری به آن ها تعلق می گیرد. انجام وظیفه به عنوان ماموریت نیازمند خروج از محدوده خدمت با فاصله مشخص و یا اقامت در محل ماموریت است. با وجود دو شرط مذکور حق ماموریت برای کارگر لحاظ می گردد. در این مقاله با حق ماموریت، نحوه محاسبه حق ماموریت کارگران و کارمندان در سال ۱۴۰۱ و قوانین وزارت کار در خصوص حق ماموریت آشنا می شوید.
در این مقاله می خوانید:
حق ماموریت چیست؟
طبق ماده ۴۶ قانون کار کارگرانی که به موجب قرارداد و طبق توافق صورت گرفته بین کارفرما و کارگر به ماموریت کاری کاری خارج از محل خدمت خود اعزام می شوند فوق العاده حق ماموریت تعلق می گیرد.
- این فوق العاده ماموریت نباید کمتر از مزد ثابت و یا مزد مبنا باشد
- در قرارداد اولیه اعزام به ماموریت باید پیش بینی شده باشد در غیر اینصورت کارگر وظیفه ای در انجام ماموریت ندارد
- کارفرما مکلف است وسیله یا هزینه رفت و برگشت آن ها کارگر تا محل ماموریت را تامین کند
- انجام وظایف در زمان ماموریت مانند انجام وظیفه در محل خدمت می باشد و در صورت بروز مشکل مانند حادثه در زمان ماموریت، تمامی قوانین حادثه ضمن کار مشمول آن می شود
- مدت زمان ماموریت بر اساس توافق طرفین می باشد
حق ماموریت به عنوان آیتم فیش حقوقی می باشد. در نرم افزار حقوق و دستمزد میزان می توانید با وارد کردن مدت زمان ماموریت محاسبات این فوق العاده حقوق را به راحتی در اختیار داشته باشید.
حق ماموریت در قانون کار سال ۱۴۰۱
محاسبه حق ماموریت در حال سال به حقوق ثابت ماهیانه همان سال ارتباط دارد، برای محاسبه حق ماموریت در قانون کار سال ۱۴۰۱ لازم است حداقل فوق العاده ماموریت را بدست بیاریم که با حداقل حقوق ثابت یک روز و یا مزد روزانه آن ها برابری می کند.
(۳۰ / حداقل حقوق ثابت ماهانه ) * ۱ روز ماموریت = فوق العاده ماموریت
- هزینه ایاب و ذهاب بر عهده کارفرما می باشد که به مبلغ فوق اضافه می شود.
- هزینه خوراک بر عهده کارفرما نمی باشد مگر اینکه طبق عرف خوراک بر عهده کارفرما باشد.
- مکان اقامت طبق توافق طرفین می باشد.
حق ماموریت در لیست حقوق به چه مواردی تعلق می گیرد؟
طبق تبصر ماده ۴۶ قانون کار در مواردی که کارگر برای انجام کار حداقل ۵۰ کیلومتر از محل کارگاه دور شود و یا ناگزیر باشد حداقل یک شب در محل ماموریت بماند و اقامت شبانه داشته باشد ، حق ماموریت به ان تعلق می گیرد. در صورت وجود هر یک از شرط های مذکور حق ماموریت مشمول می شود. برای مثال اگر فردی بیشتر از ۵۰ کیلومتر از محل ماموریت دور نشود ولی اقامت شبانه داشته باشد، مشمول حق ماموریت می شود و یا بلعکس بیشتر از ۵۰ کیلومتر از محل خدمت دور شود ولی اقامت شبانه نداشته باشد باز حق ماموریت دریافت می کند.
لازم به ذکر است در محاسبه حق ماموریت چنانچه شروط انجام ماموریت دو بار در یک روز مشمول کارگر شود، ماموریت انجام شده مجموع یک مورد به حساب می آید و برای یک روز پرداخت می شود. برای مثال در صورت خروج از محدوده محل خدمت با فاصله مشخص بیش از دو بار، کارفرما ملزم به پرداخت دو حق ماموریت نمی باشد.
بیشتر بخوانید: سود و زیان انباشته چیست؟نحوه محاسبه سود و زیان انباشته
نحوه محاسبه حق ماموریت کارمندان و کارگران
همانطور که در ماده ۴۶ قانون کار به ان اشاره شده است، حق ماموریت از مزد ثابت یا مزد مبنای روزانه کارگر نباید کمتر باشد. کارفرما می بایست هزینه رفت و آمد کارگر تا محل ماموریت را نیز برعهده بگیرد. محاسبه فوق العاده ماموریت دارای فرمول خواستی نیست و هزینه ثابتی ندارد و با توجه به توافق بین کارگر و کارفرما مبلغ آن مشخص می گردد فقط لازم است شرط کمتر نبودن حق ماموریت از مزد ثابت و یا مزد مبنا در آن رعایت شده باشد.
در شرکت های دولتی حداقل حقوق و پاداش تا یک بیستم و نسبت به مازاد به یک پنجاهم در سقف اعتبار مصوب دستگاه قابل پرداخت است. بنابراین در صورت عدم توقف شبانه فقط ۵۰% از این میزان قابل پرداخت خواهد بود.
فرمول محاسبه حق ماموریت در بخش های خصوصی
در بخش های خصوص فوق العاده ماموریت همانطور که در بالا به آن اشاره شد طبق توافق کارفرما و کارگر می باشد، مه این مبلغ نباید از حداقل مبلغ پرداختی کمتر باشد . بنابراین می بایست این مبلغ حداقل حقوق را طی فرمول زیر بدست آورد.
(حقوق ثابت / ۳۰ ) * تعداد روزهای ماموریت = فوق العاده حق ماموریت
حداکثر مدت زمان ماموریت برای کارگران و کارمندان
محدودیتی برای مدت زمان ماموریت در قانون وجود ندارد. مدت زمان ماموریت نیز مانند تمامی موارد به توافق بین کارفرما و کارگر بستگی دارد.
ساعات کاری در زمان ماموریت چگونه است؟
ساعات کاری محل ماموریت نیز شبیه همان ساعات کاری در محل کارگاه می باشد.
- در صورت بیشتر بودن ساعات کاری در ماموریت باید اضافه کار محاسبه شود.
- در صورت کار در شیفت شب باید شبکاری تعلق می گیرد
- در صورت کار در روز های جمعه باید جمعه کاری محسوب شود
بیشتر بخوانید: حسابداری دوبل یا دو طرفه چیست؟
آیا هزینه خوراک و اقامت در حق ماموریت لحاظ می شود؟
پرداخت هزینه بابت غذا و یا اقامت کارگر در زمان ماموریت به توافق کارگر و کارفرما بستگی دارد چرا که در قانون حق ماموریت به آن اشاره نشده است. هرچند که می توان این مورد را به عرف در کارگاه ارجاع داد . چنانچه در ماموریت های قبلی پرداخت شده باش باید ادامه یابد و در غیر اینصورت مسئولیت بر گردن کارفرما در قبال هزینه خوراک نمی باشد. هزینه اقامت طبق توافق طرفین باید باشد و کارگر می بایست تمامی هزینه های سفر را بصورت فاکتور در اختیار کارفرما قرار دهد.
بیشتر بخوانید: قانون اضافه کاری ۱۴۰۱ و نحوه محاسبه مرخصی در قانون کار
آیا حق ماموریت و فوق العاده ماموریت مشمول مالیات و بیمه می شود؟
حق ماموریت مشمول کسر مالیات نمی شود. البته می بایست مدارک مربوط به ماموریت در کارگاه ثبت باشد تا در صورت نیاز در هنگام بازرسی مالیاتی در اختیار بازرسان قرار بگیرد. برای ثبت ماموریت و مقبولیت ان می بایست حداقل یکی از دو شرطی که در بالا به ان اشاره شد، که شامل اقامت شبانه و یا فاصله ۵۰ کیلومتری از محل خدمت را دارا باشد. لازم به ذکر است در نرم افزار حقوق و دستمزد میزان تمامی موارد و محاسبات بصورت اتوماتیک انجام می گیرد و حق ماموریت را معاف از کسر بیمه ومالیات می کند.
حق ماموریت مشمول کسر بیمه نیز نمی باشد ولی لازم است یک نسخه از حکم ماموریت برای تامین اجتماعی ارسال شود تا در صورت بروز حادثه در ماموریت خدمات درمانی و مستمری برای کارگر لحاظ شود.
بیشتر بخوانید: حسابداری تلفیقی چیست؟
آیا می توان مبلغی ثابتی را برای حق ماموریت در نظر گرفت؟
در مواردی که سازمان برای حق ماموریت مبلغ ثابتی را در نظر بگیرد، اگر شرط کمتر نبودن حق ماموریت از حداقل از مزد ثابت یا مزد مبنای کارگر در آن رعایت شده باشد، مشکلی ندارد. هزینه ایاب و ذهاب نیز باید به مبلغ حق ماموریت اضافه گردد. با توجه به اینکه هزینه رفت و آمد برای ماموریت با توجه به موقعیت مکانی متغیر است، تنها می توان حق ماموریت روزانه را بصورت ثابت در نظر گرفت. تمامی موارد ذکر شد می بایست با توافق بین کارگر و کارفرما صورت گیرد.
ویدئو آموزشی نحوه محاسبه حق ماموریت
دانلود PDF مقاله: حق ماموریت چیست؟ نحوه محاسبه حق ماموریت کارگران در سال ۱۴۰۰