آشنایی با استانداردهای بین المللی حسابداری یا IFRS
مارس 5, 2024حسابداری تورمی چیست؟ روش ها و موانع استفاده از حسابداری تورمی
مارس 6, 2024مقدمه
به تصویب رسیدن قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان توسط دولت در سال ۱۳۸۹ و همچنین ارائه معافیت های مالیاتی و گمرکی به آن ها از جمله اساسی ترین تصمیمات دولت در سال های اخیر بوده است. این امتیاز ویژه باعث شده که شرکت هایی که به تولید علم و محصولات دانش بنیان می پردازند راغب شوند که از شرایط ویژه این قانون حمایتی استفاده نمایند. بنابراین امروز قصد داریم در این مقاله برایتان درباره شرایط و قوانین مالیاتی شرکت های دانش بنیان توضیح دهیم.
در این مقاله می خوانید:
به چه شرکت هایی دانش بنیان می گویند؟
شرکت های دانش بنیان شرکت های تعاونی و یا خصوصی هستند که به تولید علم و ثروت، توسعه اقتصادی برپایه علم و دانش، اختراع و و نوآوری در حوزه های فناوری برتر می پردازند و به طور کلی دانش و فناوری جزء جدایی ناپذیر از فعالیت آن ها می باشد.
به طور کلی ویژگی های شرکت های دانش بنیان به دو دسته عمومی و اختصاصی تقسیم می شود .شرکت های متقاضی می بایست علاوه بر داشتن ویژگی های شاخص های عمومی، ویژگی های مشخص شده در یکی ازچند دسته شاخص های اختصاصی را نیزبه دست آورند.
- شاخص های عمومی
باید حداقل دو سوم از اعضای هیات مدیره شرکت های دانش بنیان، دو مورد ازویژگی های زیر را داشته باشند:
۱ – حداقل مدرک کارشناسی را دارا باشند.
۲ – حداقل ۳ سال سابقه فعالیت مدیریتی، کاری ویا علمی در حوزه فعالیت های شرکت داشته باشند.
۳ – حداقل یک اختراع ثبت شده و یا ارزیابی شده در داخل کشور یا یک اختراع بین المللی مرتبط با حوزه کاری شرکت خود داشته باشند.
۴ – حداقل نیمی از درآمد شرکت در یک سال مالی گذشته ناشی از فروش فناوری،کالا و یا خدمات دانش بنیان آن شرکت از طریق قرارداد باشد.
۵ – حداقل ۶ ماه سابقه بیمه پرداختی برای حداقل ۳ نفر از کارکنان تمام وقت شرکت داشته باشند
* نکته : در صورتی که این شرکت ها در مرحله تجاری سازی اولین کالای دانش بنیان خود هستند و دارای نمونه اولیه موفق با استاندارد های داخلی یا خارجی و همچنین دارای بازار مطمئن و یا اعلام نیاز معتبر همراه با قرارداد تولید کالا می باشند،از رعایت گزینه ۱-۲ مستثنی هستند.
- شاخص های اختصاصی
همانطور که پیشتر گفته شد شرکت متقاضی باید علاوه بر دارا بودن ویژگی های عمومی گفته شده در بالا، باید واجد شرایط ویژگی های اختصاصی در یکی از دسته های ذیل را نیز باشند:
۱ – شرکت باید از طریق دانش فنی کالا یا فناوری دانش بنیانی را تولید یا بومی سازی کرده باشد و همچنین طی دو سال گذشته آن را به صورت کالای جدید یا ارتقا یافته به بازار ارائه نموده باشد.
۲ – باید حداقل ۳۰ درصد از کل کارمندان تمام وقت شرکت افراد متخصص با سطح مدرکی کارشناسی به بالا بوده و در بخش های مرتبط با تولید محصولات دانش بنیان به صورت تمام وقت فعالیت داشته باشند.
معیار های تایید کالا ها یا خدمات دانش بنیان
برخی از معیار های تایید کالا یا خدمات دانش بنیان عبارت اند از:
- کالا ها و یا خدماتی که توسط شرکت دانش بنیان ارائه می شوند باید حداقل یک نمونه ازمایشگاهی که قابلیت برسی فنی دارد داشته باشند و همچنین اگر خدمات ارائه می دهند خدمات قابل ارائه توسط آن ها اسناد فروش داشته باشد.
- محصولی که ارائه می شود می بایست توسط متخصصان خبره با تحقیق و توسعه به صورت هدفمند تولید شده و دارای پیچیدگی فنی بوده وهمچنین از جهت فناوری نیز در سطح بالا و متوسط به بالا باشد.
روند اعطای معافیت مالیاتی به شرکت های دانش بنیان
هرساله در سه ماهه اول سال از سوی معاونت علمی ریاست جمهوری ارزیابی ای به عنوان ارزیابی مالیاتی بر روی محصولات دانش بنیان شرکت ها صورت می پذیرد به این شکل که محصولاتی که خارج از پارک علم و فناوری هستند توسط دانش بنیان و معاونت علمی ریاست جمهوری مورد بازبینی فنی قرار می گیرند و معافیت دریافت می کنند اما محصولات شرکت های داخل پارک علم و فناوری از طریق قانون معافیت پارک ها معافیت می گیرند.
محصولات شرکت های دانش بنیان می بایست باعث مواردی همچون : تقویت اقتصاد کشور،اشتغال زایی، تقویت دفاع کشور و ارتقا سطح تکنولوژیکی تولیدات کشور بشوند، تا از مزایای ویژه این طرح حمایتی دولت همچون معافیت های مالیاتی برخوردار شوند.
انواع شرکت های دانش بنیان از نظر بررسی مالیاتی
به طور کلی شرکت های دانش بنیان به ۴ دسته تقسیم می شوند که این ۴ دسته عبارت اند از:
۱ – شرکت های دانش بنیان نوپا سطح ۱
۲ – شرکت های دانش بنیان نوپا سطح ۲
۳ – شرکت های دانش بنیان تولیدی سطح ۱
۴ – شرکت های دانش بنیان تولیدی سطح ۲
- شرکت های دانش بنیان نوپا سطح یک و دو:
به طور کلی این دو سطح از شرکت های دانش بنیان تازه تاسیس می باشند و تا به الان اظهارنامه مالیاتی ای ثبت نکرده اند و می بایست حداقل تا مرحله نمونه آزمایش محصول خود پیش رفته باشند . اما تفاوت اصلی این دو این است که در سطح دو پیچیدگی فنی محصول یا فناوری و همچنین ارزش افزوده آن کمتر از سطح ۱ است. - شرکت های دانش بنیان تولیدی سطح ۱:
شرکت های دانش بنیانی هستند که دارای سطح فناوری بالا هستند و محصولاتشون به تولید رسیده اند و همچنین بیش از ۲۵ درصد از درآمدشان از فروش این محصولات به دست آمده است. - شرکت های دانش بنیان تولیدی سطح ۲:
این شرکت های دانش بنیان تولیدی نیز می بایست مانند سطح ۱ محصولات و یا فناوری ایشان به تولید رسیده باشد اما تفاوت عمده ای که با سطح ۱ دارند این است که سطح فناوری فناوری آن ها مانند سطح ۱ بالا نیست و عموما متوسط می باشد و همچنین حداقل ۱۰ درصد از درآمدشان از فروش این محصول تامین می شود.
قوانین معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان و سقف معافیت مالیاتی آن ها
طبق ماده ۳ قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان، معافیت ها و تسهیلاتی که به آن ها ارائه می شود شامل موارد زیر می باشد:
- معافیت از پرداخت مالیات، عوارض، سود بازرگانی و حقوق گمرکی به مدت پانزده سال
- اعطای تسهیلات ویژه بانکی و وام های کم بهره
- اختصاص دادن تسهیلات ویژه نظام وظیفه و امریه
- اعطای پوشش بیمه ای مناسب برای محصولات و فناوری های دانش بنیان
- اولویت واگذاری سهام مراکز و موسسات پژوهشی دولت به مراکز دانش بنیان
شرایط معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک فناوری
به طور کلی شرکت های دانش بنیانی که مستقر در پارک علم و فناوری می باشند به مدت ۱۵ سال از پرداخت مالیات، عوارض و حقوق گمرکی معاف می باشند.
نکته * : این نوع معافیت مالیاتی شامل محصولات دانش بنیانی است که به تایید سازمان مربوطه رسیده و اگر محصولی در شرکت تولید می شود که به عنوان دانش بنیان ثبت نشده، شامل این قانون نمی شود و به آن مالیات تعلق می گیرد.
(برای مثال اگر شرکتی ۵ کالا تولید می کند که ۲ عدد از آن ها به عنوان دانش بنیان تایید شده، آن ۲ عدد شامل قانون معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان می شوند و به آن ها مالیات تعلق نمی گیرد در حالی که ۳ محصول باقی مانده قانون معافیت شامل حال آن ها نمی شود).
شرایط معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان خارج از پارک علم فناوری
همانند شرکت های دانش بنیان داخل پارک علم فناوری، شرکت های دانش بنیان خارج از پارک علم فناوری نیز از معافیت مالیاتی ۱۵ ساله نیز برخوردار می شوند اما با این تفاوت که معافیت مالیاتی آن ها به صورت سالیانه بوده و هرساله می بایست درآمد های این شرکت ها مورد برسی سازمان مربوطه قرار گیرند و و به عنوان دانش بنیان تایید شوند.
سقف ریالی معافیت مالیات برای شرکت های دانش بنیان
همانطور که اشاره شد، شرکت هایی که برای دانش بنیان اقدام کرده اند چنانچه تایید صلاحیت شوند می توانند بدون سقف معافیت مالیاتی دریافت کنند. روش دریافت مبلغ معافیت مالیاتی آن ها به این صورت است که می بایست ۵۰ درصد از معافیت مالیاتی خود را صرف تحقیق و توسعه دانش بنیان هزینه کنند و ۵۰ درصد مابقی را صرف افزایش سرمایه شرکت.