راس گیری چک چیست؟ کاربرد و نحوه راس گیری چک در حسابداری
مارس 6, 2024نحوه اتصال نرم افزار حسابداری به فروشگاه اینترنتی و امکانات آن
مارس 7, 2024کاربرگ نه بخشی از دفتر روزنامه و دفتر کل است و نه یکی از صورت های مالی است. بنابراین کاربرگ بخش از سیستم رسمی حسابداری نمی باشد و صرفاً وسیله ای جهت آسودگی و سهولت کار حسابداران است. در این مقاله از سایت حسابداری میزان به تعریف کاربرگ حسابداری می پردازیم و نحوه ساخت نمونه کاربرگ حسابداری را آموزش می دهیم.
در این مقاله می خوانید:
کاربرگ حسابداری چیست؟
اغلب حسابداران برای نقل اطلاعات از تراز آزمایشی به صورت های مالی از کاربرگ استفاده می کنند. به واقع کاربرگ اطلاعات لازم برای تهیه صورت های مالی را در خود خلاصه کرده است. فرم پیش نویسی است که حسابداران قبل از بستن حساب ها جهت صحه گذاری بر عملکرد خود تهیه می کنند. فهرستی از تمامی حساب ها و مانده های تعدیل نشده آن ها که در کاربرگ منعکس می باشد، به حسابداران کمک می کندتا حساب های نیازمند به تعدیل را شناسایی کنند. تهیه کاربرگ اجباری نیست، ولی این فرم به ما کمک می کند تا تاثیرات تمام مبادلات یک دوره معین را در یک جا بتوانیم مشاهده کنیم. پس از تکمیل صورت های مالی در صورت وجود خطا، اصلاح ان بسیار سخت است و بهتر از قبل از تهیه با استفاده از کاربرگ از صحت آن اطمینان حاصل کنیم.
بیشتر بخوانید: تعریف دارایی در حسابداری
تفاوت کاربرگ حسابداری و حسابرسی در چیست؟
کاربرگ حسابرسی توسط حسابرس برای صحه گذاری بر مراحل حسابرسی سازمان که توسط او انجام شده است، تهیه می گردد. در اصل کاربرگ حسابرسی راه دستیابی به نتایج حسابرسی یک سازمان را نشان می دهد. این در حالی است که کاربرگ حسابداری در پایان دوره مالی توسط حسابداران تهیه می شود تا از بروز خطا در صورت های مالی جلوگیری کند و مسیر تهیه صورت های مالی را ساده کند. در این قسمت لازم به ذکر است حسابرسان گاهاً جهت تسریع امور خود در برخی موارد از کاربرگ حسابرسان داخلی کمک می گیرند. با قابلیت ها و امکانات نرم افزار حسابداری میزان آشنا شوید.
کاربرد و مزایای استفاده از کاربرگ در حسابداری چیست؟
در پایان دوره مالی اغلب اقدام به تکمیل کاربرگ حسابداری برای اصلاح حساب ها می کنند. اگر بخواهیم از مزایای استفاده از کاربرگ در حسابداری بگوییم باید بگوییم کاربرگ با فهرست کردن مانده تعدیل شده تمام حساب ها:
- مرحله بستن حساب ها را نیز سهولت می بخشد.
- اشتباهات را مشخص می سازد و خطای انسانی را کاهش می دهد.
- صحت اجرای قوانین حسابداری
- تاثیرات تمامی مبادلات یک دوره معین را در یک جا بتوانیم مشاهده کنیم
- تشخیص ثبت های اصلاحی و بستن حساب ها قبل از ثبت در دفاتر
بیشتر بخوانید: آموزش ثبت حقوق و دستمزد
قسمت های مختلف کاربرگ حسابداری
کاربرگ حسابداری باید خلاصه و مختصر و در بر دارنده اطلاعات باشد. به طور کلی دارای ده ستون است. حسابداران با توجه به نیازشان می توانند تعداد ستون ها را تغییر دهند. هر بخش تشکیل دهنده ساختار و ماهت آن است.
- اولین ستون عنوان حساب هاست
عنوان حساب و مانده آن ها از حساب دفتر کل قبل از هر تعدیلی به این ستون کاربرگ منتقل می شود.
- ستون بعدی بدهکاری و بستانکاری تراز آزمایشی است
در صورت صفر بودن مانده بعضی از حساب ها، مثل هزینه استهلاک، از انجایی که این حساب ها در دفتر کل موجود هستند باید در تراز آمایشی منعکس گردند. بنابراین تمامی حساب ها در تراز آزمایشی منعکس می شوند نه فقط آن هایی که مانده غیر صفر دارند.
- ستون بدهکار و بستانکار تعدیلات
اینکه چگونه حساب های نیازمند به تعدیل را شناسایی کنیم به این بر می گردد کهبا بررسی دقیق تراز آزمایشی وجوه نقد نیاز به تعدیل ندارد زیرا همه مبادلات نقدی در زمان وقوع ثبت می شود. بنابراین همیشه بهنگام است.
- ستون بدهکار و بستانکار ترازآزمایشی تعدیل شده
محاسبه مانده تعدیل شده حساب ها از طریق ترکیب ستون تراز آزمایشی و تعدیلات
- ستون بدهکار و بستانکار اقلام صورت سود و زیان
نقل مقادیر دارایی، بدهی و سرمایه از ستون های تراز آزمایشی تعدیل شده به ستون اقلام تراز نامه و مقادیر درآمد و هزینه از ستون های تراز آزمایشی تعدیل شده به ستون اقلام سود و زیان
- ستون بدهکار و بستانکار اقلام ترازنامه
محاسبه سود و زیان ویژه از تفاوت بین جمع درآمدها و هزینه های اقلام سود و زیان
نحوه تهیه کاربرگ حسابداری
برای تهیه کاربرگ حسابداری که از اجزای بالا تشکیل شده است، باید مراحل زیر را به ترتیب دنبال کرد.
- در ابتدا عنوان حساب ها و مانده تعدیل نشده آن ها در پایان دوره را درستون های تراز آزمایشی وارد و مقادیر را جمع کنید
- ثبت های تعدیلی را در ستون های تعدیلات وارد و مقادیر را با هم جمع کنید
- از طریق ترکیب ستون های تراز آزمایشی و تعدلات، مانده تعدیل شده حساب ها را محاسبه کنید. مانده های تعدیل شده را در ستون های تراز آزمایشی وارد کنید.
- مقادیر دارایی ها، بدهی ها و سرمایه را از تراز آزمایشی تعدیل شده به ستون های ترازنامه منتقل و مقادیر درآمد و هزینه ها را نیز به ستون های صورت سود و زیان منتقل کنید. جمع هر ستون را بنویسیدمقادیر دارایی ها، بدهی ها و سرمایه را از تراز آزمایشی تعدیل شده به ستون های ترازنامه منتقل و مقادیر درآمد و هزینه ها را نیز به ستون های صورت سود و زیان منتقل کنید. جمع هر ستون را بنویسید.
- سود و یا زیان ویژه را از طریق تفاوت بین درآمدها و هزینه ها در ستون های صورت سود و زیان محاسبه کنید. سود و یا زیان ویژه را به عنوان رقم برابرساز در صورت سود و زیان ترازنامه منعکس و در نهایت جمع ستون ها را در زیر خود بنویسید.
در ادامه نمونه کاربرگ حسابداری را برای مراحل فوق می بینید.
بیشتر بخوانید: آموزش نحوه محاسبه اضافه کاری ۱۴۰۱
چند نمونه کاربرگ حسابداری
تمامی مراحلی که در بالا تحت عنوان مراحل تهیه کاربرگ حسابداری به آن اشاره شد می توانید در پایین مرحله به مرحله ببینید.
آموزش ساخت کاربرگ حسابداری در اکسل
برای تهیه کاربرگ توسط اکسل لازم است در ابتدا نام شرکت و سال مالی در بالا ثبت شود، یک ستون عنوان حساب ها و ده ستون مانند جدول نمونه بالا برای بخش های کاربرگ در نظر بگیرید. به طور مثال برای قسمت تراز آزمایشی باید دو ستون بدهکار و بستانکار در نظر گرفت. در هر قسمت برابر بودن ستون بدهکار وبستانکار نشان دهنده صحت محاسبات عملکرد مالی است. در پایان هر ستون می توان یک تابع جمع قرار داد. تمامی ستون ها می توانند با هم لینک شوند و تغییر در هر سلول بتواند نتیجه ها را تغییر دهد.
انواع کاربرگ حسابداری
اگر بخواهیم به انواع کاربرگ حسابداری اشاره کنیم:
- کاربرگ عمومی
- کاربرگ نهایی
- کاربرگ اصلی
- کاربرگ اصلاحات پیشنهادی و تعدیلات طبقه بندی
- کاربرگ تفضیلی
- کاربرگ تجزیه و تحلیل
- کاربرگ صورت مغایرت
- کاربرگ محاسباتی
برای دریافت pdf مقاله: کاربرگ حسابداری چیست و نحوه استفاده از آن چگونه است؟