روش های بهینه سازی فرایندهای حسابداری برای صرفه جویی در زمان
فوریه 24, 2024آموزش تحریر دفتر مشاغل | تنظیم دفاتر درآمد و هزینه
فوریه 24, 2024مقدمه
به طور معمول شرکت ها برای شروع به فعالیت و ارائه صورت های مالی خود به اداره دارایی، یک بازه ۱۲ ماهه با آغاز و پایان مشخص را برای خود در نظر می گیرند که به این دوره زمانی سال مالی گفته می شود. در این مقاله از سایت میزان قصد داریم به اهمیت تعیین سال مالی و چگونگی ایجاد و بستن آن بپردازیم. با میزان همراه باشید.
در این مقاله می خوانید:
همه چیز در مورد سال مالی
منظور از سال مالی در حسابداری چیست؟
سال مالی یا همان Fiscal Year به بازه ای ۱۲ ماهه می گویند که شرکت ها برای محاسبه وضعیت مالی خود در تجارت، ارائه صورت های مالی و انجام امور مربوطه تعیین می کنند. در این بازه زمانی شرکت ها می بایست تمامی رویداد های مالی و تجاری خود را در نظر گرفته و سپس اطلاعات و صورت های مالی مورد نیاز را باید در انتهای این بازه زمانی به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند.
مناسب ترین زمان برای تعیین سال مالی
به طور کلی هر شرکت می تواند با توجه به فعالیت ها و کسب و کار خود سال مالی مدنظر خود را تعیین نماید و چنانچه لازم بود حتی آن را تغییر دهد اما نکته مهمی که باید هنگام تعیین سال مالی در نظر بگیرند این است که موضوعاتی همچون حوزه فعالیتی شرکت، زمان های مراجعه به ادارات و سازمان های دولتی، میزان ترافیک کاری و… حتما باید برسی شود تا مناسب ترین زمان برای سال مالی شرکت انتخاب شود.
بیشتر بخوانید: نرم افزار یکپارچه مالی
اهمیت تعیین سال مال برای شرکت ها چیست؟
یکی از مهمترین مواردی که یک شرکت هنگام تاسیس باید به آن توجه کند این است که شروع سال مالی و پایان آن هنگام راه اندازی کسب و کار چه زمانی است. تعیین سال مالی از این جهت که چارچوب زمانی برای کسب و کار را مشخص می کند و بازه های زمانی برای تکمیل اظهارنامه های مالیاتی را تعیین می کند می تواند تاثیر زیادی بر روی کسب و کار داشته باشد. علاوه بر این ها این مشخص کردن سال مالی می تواند در بهینه کردن عملکرد شرکت نیز کمک کند.
سال مالی شرکت ها در ایران چگونه است؟
به طور کلی در ایران در خصوص سال مالی تاریخ شروع و پایان معینی تعریف نشده است و هر شرکت می تواند با توجه به وضعیت تجارت و سود دهی خود آغاز و پایان این فرایند مالی را اعلام می کند. اما نکته ای که باید در این خصوص در نظر گرفت این است که طول مدت یک سال مالی برابر با همان ۱۲ ماه یک سال شمسی می باشد. برای مثال چنانچه شرکت ها شروع سال مالی خود را فروردین ماه در نظر گیرند پایان سال مالی آن ها اسفند ماه همان سال خاتمه می یابد. به طور معمول می توان گفت قریب به ۹۰ درصد شرکت ها سال مالی شمسی و از همان فروردین ماه تا پایان اسفند ماه را برای خود انتخاب می کنند.
آیا شروع سال مالی در همه شرکت ها یکسان است؟
همانطور که پیشتر اشاره شد هر شرکتی با توجه وضعیت تجارت و میزان سود دهی خود مدت زمان ۱۲ ماهه ای را به عنوان سال مالی در نظر می گیرد. برای مثال سال مالی در ایران معمولا از همان فروردین ماه شروع می شود و در اسفند ماه همان سال خاتمه می یابد اما ممکن است برخی از شرکت های داخلی به علت مراوده داشتن با شرکت های خارجی سالی مالی خود را منطبق با سال مالی میلادی در نظر بگیرند که بنابراین آغاز سال مالی آن ها از اول دی ماه و پایان آن آخر آذر ماه اعلام می گردد.
بیشتر بخوانید: حسابداری تسهیلات مالی
نحوه ایجاد و بستن سال مالی چگونه است؟
همانطور که در قسمت چگونگی تعیین سال مالی شرکت ها در ایران توضیح دادیم، عموما سال مالی در ایران از ابتدای سال یعنی فروردین ماه شروع می شود و این سال مالی در تمامی شرکت های تولیدی، تجاری و بازرگانی اجرا می گردد و در ادامه بازه ۱۲ ماهه خود را می گذرانند. نحوه ایجاد و بستن سال مالی نیز به اینگونه است که در پایان سال مالی با بسته شدن حساب های موقت و دائمی، حساب های دائمی را از سال مالی جاری به سال مالی بعد انتقال می دهند و بدین شکل سال مالی جدید شکل می گیرد.
قوانین و شرایط تغییر سال مالی شرکت ها
به طور کلی منع قانونی بابت تغییر سال مالی برای شرکت ها وجود ندارد اما چنانچه شرکتی بخواهد سال مالی شرکت خود را تغیر بدهد ابتدا می بایست آن را در اساسنامه شرکت خود ذکر بنماید و بعد از ثبت تغییر سال مالی باید یک رونوشت از آن در اختیار قسمت مالیاتی شرکت قرار داده شود و همچنین لازم به ذکر است که فرم تغییرات سال مالی می بایست در سامانه مالیاتی کشور بارگذاری شود.
از جمله مهمترین دلایل تغییر سال مالی توسط شرکت ها می توان به مواردی همچون تغییرات به وجود آمده در سیاست های دولت و و سیستم اجرایی کشور، ایجاد تعادل میان منابع مالی، اصلاح هزینه ها و.. اشاره کرد که این تغییر سال مالی نیز با مزایایی برای شرکت ها همراه می باشد که برخی از این مزایا عبارت اند از : خالی شدن وقت مدیران و حسابرسان شرکت برای حسابرسی و استفاده از تایم خالی به علت داشتن زمان بیشتر، موکول شدن رسیدگی های مالیاتی توسط ممیزان به نیمه دوم سال مالیاتی و انجام انبارگردانی به صورت آسان تر و با هزینه کمتر.
بیشتر بخوانید: خدمات حسابداری و مالی چیست
گزارشات میان دوره ای در حسابداری به چه معناست؟
گزارشات میان دوره ای همانطور که از نامش پیداست، گزارشات مالی می باشد که زمان تدوین آن ها کمتر از ۱ سال است و عموما به صورت ۳ ماهه و یا ۶ ماهه ارائه می گردد. این گزارشات به منظور سنجش نحوه عملکرد مالی شرکت تهیه می گردند و اطالاعات مفیدی در رابطه با شرایط مالی و نقدینگی واحد تجاری و توان سود دهی آن در اختیار سرمایه گذاران و هیئت مدیره شرکت قرار می دهد.
محتوای گزارشات میان دوره ای معمولا شامل مواردی همچون : ترازنامه ها ، صورت های سود و زیان، صورت جریان وجوه نقد و یاداداشت های توضیحی می تواند باشد و با توجه به اینکه اطلاعات مورد نظر در بازه زمانی کمی جمع اوری شده است، بنابراین ممکن است حاوی اطلاعات مختصر تری و با حتی تکراری به نسبت به گزارش سالیانه باشد.