مقایسه استاندارد های حسابداری ایران و جهان
فوریه 21, 2024نرم افزار حسابداری فروشگاهی چیست (انواع + مزایا)
فوریه 21, 2024مقدمه
اگردر حسابداری فعالیت داشته باشید و یا کسب و کارتان با صدور فاکتور و ارائه گزارش های مالیاتی سروکار داشته باشد مطمئنا عبارت سامانه مودیان مالیاتی و یا پایانه های فروشگاهی به گوشتان خورده است.
در سال های اخیر یکی از اقدامات مهم دولت جهت مقابله با مشکل فرارهای مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی، تاسیس سامانه مودیان مالیاتی بوده است. براساس این قانون تمام اشخاص حقیقی یا حقوقی که ملزم به پرداخت مالیات هستند می بایست در این سامانه ثبت نام و صورتحساب های خود را از طریق آن برای اداره دارایی ارسال نمایند. بنابراین در این مقاله از نرم افزار میزان قصد داریم به جزییات این سامانه و نحوه ثبت آن بپردازیم. با ما همراه باشید.
در این مقاله می خوانید:
سامانه مودیان مالیاتی چیست؟
سامانه مودیان مالیاتی یک سامانه مالیاتی آنلاین است که توسط سازمان امور مالیاتی کشور به منظور ثبت نام مودیان مالیاتی، ارسال صورت حساب ها و کلیه اطلاعات مربوط به مالیات ایجاد گردیده است که به دولت کمک کند که از فرارهای مالیاتی مودیان جلوگیری شود و همچنین مستندات مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی به صورت سریع تر و راحت تر در اختیار دولت قرار بگیرد.
پس از ثبت نام در این سامانه برای هر یک از مودیان یک* کارپوشه* شکل می گیرد که این کارپوشه به نوعی پلی میان مودیان و سازمان امورمالیاتی محسوب می شود و مودیان می توانند از طریق آن اطلاعات مالیاتی خود را مشاهده کنند و در خواست های مالیاتی خود را پیگیری نمایند.
قانون پایانه های فروشگاهی چیست؟
طبق این قانون دستگاه های کارت خوان بانکی یا همان دستگاه POS، رایانه، درگاه های پرداخت الکترونیکی و یا تمام وسایلی که امکان اتصال به شبکه پرداخت اینترنتی را داشته باشند به عنوان یک پایانه محسوب می شوند و باید برای تمامی آن ها ثبت نام در سامانه مودیان انجام شود تا ازطریق آن بتوانند از صورت حساب مالیات الکترونیکی برخوردار شوند.
چه اشخاصی ملزم به ثبت نام در سامانه مودیان می باشند؟
به طور کلی تمامی اشخاص فعال در حوزه های مختلف اقتصادی ملزم به ثبت نام و ارسال صورتحساب های خود به سامانه مودیان هستند. بنابراین می توان گفت ثبت نام سامانه مودیان شامل تمامی اشخاص، شرکت های حقیقی وحقوقی که فعالیت تجاری دارند ویا درآمد و سود کسب می کنند می شود. از جمله فعالان اقتصادی مشمول این قانون می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- تمامی شرکت های تجاری، تعاونی ها، سهامی خاص، تامین نیرو، مسئولیت محدود و…
- تمامی بنیاد ها، خیریه ها و سایر موسسات غیر انتفاعی
- تمامی درآمد های حاصل شده از حقوق و دستمزد، فروش کالا یا خدمات، اجاره املاک و…
بیشتر بخوانید: شرایط و قوانین مالیات شرکت های دانش بنیان
جریمه عدم ثبت نام و ارسال صورت حساب ها در سامانه مودیان چقدر است؟
اداره امور مالیاتی کشور برای مودیانی که اقدام به رعایت این قانون نمی کنند جرائم بسیار سنگینی در نظر گرفته است. به طور کلی در صورتی که مودی مرتکب هرکدام از تخلفات زیر شود، می بایست میزان ۱۰ درصد از مبلغ فروشی که انجام داده را به عنوان جریمه به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت کند. موارد شامل جریمه عبارت اند از:
- عدم استفاده از پایانه فروشگاهی و ثبت نام در سامانه مودیان
- استفاده از حافظه مالیاتی دیگران و یا استفاده از حافظه مالیاتی خود برای دیگران
- عدم اعلام شماره حساب های دارای گردش مالی واحد اقتصادی
- عدم تحویل و یا مخدوش کردن صورت حساب چاپی خریدار
چه مقدار زمان برای ارسال، تایید و یا باطل کردن صورتحساب های خود فرصت دارید؟
طبق این قانون فروشنده تا مدت زمان ۷ روز فرصت دارد که صورتحساب های صادر شده خود را در سامانه بارگذاری کند و خریدار نیز به مدت ۳۰ روز مهلت دارد تا آن ها را تایید یا رد کند. (* در صورتی که ظرف مدت تعیین شده فاکتور تایید یا باطل نشود به صورت خودکار توسط سامانه مودیان تایید شده محسوب می شود *).
بیشتر بخوانید: نرم افزار حسابداری میزان
ثبت نام در سامانه مودیان به چه صورت است؟
به طور کلی برای ثبت نام در سامانه مودیان ابتدا باید در نظام مالیاتی ((my.tax.gov.ir ثبت نام کرده باشید و پرونده مالیاتی تشکیل داده باشید. اگر همانطور که گفته شد در این سایت ثبت نام کرده باشید (که به احتمال زیاد قبلا انجام دادید) می بایست وارد سایت gica.ir شوید و اقدام به دریافت گواهی امضای الکترونیکی کنید.
مراحل دریافت گواهی امضای الکترونیک به این صورت است که پس از وارد شدن به سایت gica.ir می بایست بر روی گزینه درخواست صدور گواهی الکترونیکی کلیک کنید و اطلاعات مربوطه برای ثبت نام و احراز هویت رو پر کنید. در نهایت پس از انجام این مراحل یک کد رهگیری به شما داده می شود که از طریق این کد رهگیری می توانید امضای الکترونیکی خود را دریافت کنید.
شناسه یکتا مالیاتی چیست؟
شناسه یکتای مالیاتی یک کد شش رقمی منحصر به فرد است که توسط سامانه مودیان برای هر یک از مودیان صادر می شود و در قسمت بالایی صورتحساب های الکترونیکی قرار می گیرد. برای دریافت شناسه یکتا مالیاتی لازم است که مراحل زیر را طی کنید :
- دریافت گواهی امضا الکترونیکی
- استخراج امضا عمومی دیجیتال
- بارگذاری امضا دیجیتال در کارپوشه مودیان
- دریافت شناسه یکتا مالیاتی
چگونه می توان شناسه یکتا مالیاتی دریافت کرد؟
اگر بخواهیم مراحل دریافت شناسه یکتا مالیاتی را به ترتیب شرح دهیم به صورت زیر می باشد :
- ورود به سایت gica.ir و دریافت گواهی امضای دیجیتال
- استخراج امضا عمومی از طریق نرم افزار Open SSL
- ورود به سامانه my.tax.gov.ir
- ورود به کارپوشه خود
- ورود به قسمت پرونده
- ورود به بخش عضویت – شناسه های یکتای حافظه مالیاتی
- انتخاب گزینه * توسط مودی * در منوی نحوه ارسال صورت حساب ها
- بارگذاری کلید – امضا عمومی استخراج شده
- تایید کد پستی و آدرس ثبت شده در سامانه
- مراحل تعیین شعب مرتبط با شناسه یکتا – اختصاص ابزار پرداخت به شناسه یکتا – اطلاعات حافظه مالیاتی و پایانه فروشگاهی به صورت اختیاری میباشد و چنانچه مایل به تکمیل آن ها نبودید می توانید بر روی مرحله بعد کلیک نمایید.
- تایید نهایی
بیشتر بخوانید: مالیات بر ارزش افزوده چیست؟
در نهایت بعد از انجام این مراحل سامانه اقدام به صدور شناسه یکتای مالیاتی می نماید که با استفاده از این شناسه می توانید صورت حساب های فروش خود را ارسال نمایید.
مراحل ارسال صورتحساب به سامانه مودیان
- در ابتدا باید نام و شناسه و مشخصات مشتری خود را که قصد دارید فاکتور برای ایشان صادر شود در نرم افزار وارد نمایید.
- سپس کالا یا خدمات مورد نظری که در حال ارائه آن هستید را با ذکر شناسه مالیاتی آن کالا یا خدمات در نرم افزار وارد بفرمایید.
- پس از صدور فاکتور مشخصات مالیاتی خود اعم از کلید خصوصی و شناسه کاربری که سامانه در اختیار شما گذاشته را در نرم افزار سامانه مودیان میزان ثبت بفرمایید.
- پس از ثبت فاکتور با رعایت الگوی ثبت شده شناسه کالاها و خدمات که توسط سامانه مودیان عرضه شده است و با ثبت اطلاعات کامل مشتریها اعم از شناسه ملی، کد پستی، نوع شخصیت مشتری( حقیقی یا حقوقی و ….) و سایر موارد میتوانید از قسمت ارسال صورتحساب اقدام به ارسال فاکتورهای خود بفرمایید.
- در پایان همه فاکتورهای ارسال شده را در قسمت استعلام صورتحساب های ارسال شده، میتوانید مشاهده و تعیین وضعیت نمایید.
نحوه ارسال صورتحساب به سامانه مودیان با نرم افزار میزان
برای ارسال فاکتورهای خود به سامانه مودیان با نرم افزار میزان نیازمند استفاده از نرم افزار خرید و فروش میزان و نرم افزار سامانه مودیان میزان هستید. نرم افزار خرید و فروش برای صدور صورت حساب ایجاد و مورد استفاده مشتریان گرامی قرار میگیرد.
نرم افزار سامانه مودیان میزان به عنوان یک ماژول جدید در نرم افزار خرید و فروش تعبیه شده که با کمک آن فاکتورهای صادر شده توسط نرم افزار خرید و فروش به سهولت به سامانه مودیان ارسال گردد. شما با کمک نرم افزار خرید و فروش میزان امکان ثبت فاکتورهای فروش و خرید را دارید و تنها ماژول سامانه مودیان به عنوان یک عامل کمکی برای ارسال فاکتورهای صادر شده به شما کمک خواهد کرد.
نرم افزار سامانه مودیان میزان به صورت جداگانه ثبت فاکتورهای فروش مودیان را انجام نمیدهد و به منظور تکمیل فرآیند کار نرم افزار ERP میزان متشکل از نرم افزارهای خرید و فروش و انبار و حسابداری و … ایجاد شده است و برای صدور فاکتورهای خود در ابتدا باید از ماژول خرید و فروش برای صدور فاکتور استفاده فرمایید و سپس با کمک نرم افزار سامانه مودیان اقدام به ارسال فاکتورهای صادر شده بفرمایید.
پرسش و پاسخ | سامانه مودیان مالیاتی
سامانه مودیان مالیاتی چیست؟
سامانه مودیان مالیاتی یک پلتفرم آنلاین است که توسط سازمان امور مالیاتی ایجاد شده و به مودیان اجازه میدهد صورتحسابهای خود را ثبت و به اداره دارایی ارسال کنند. هدف از این سامانه، کاهش فرار مالیاتی و تسهیل فرآیندهای مالیاتی است.
چه کسانی ملزم به ثبت نام در سامانه مودیان هستند؟
تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که در حوزههای اقتصادی فعالیت دارند و ملزم به پرداخت مالیات هستند باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند. این شامل شرکتها، موسسات غیرانتفاعی و افرادی که درآمد کسب میکنند، میشود.
جریمه عدم ثبت نام در سامانه مودیان چقدر است؟
در صورت عدم ثبت نام و ارسال صورتحسابها، مودیان جریمهای معادل ۱۰ درصد از مبلغ فروش خود به عنوان جریمه پرداخت خواهند کرد. همچنین سایر تخلفات مرتبط نیز ممکن است جریمههای دیگری به دنبال داشته باشد.
برای ارسال و تایید صورتحسابها چقدر زمان دارم؟
فروشنده ۷ روز برای ارسال صورتحساب و خریدار ۳۰ روز برای تایید یا رد آن فرصت دارد. در صورت عدم تایید یا رد، صورتحساب به صورت خودکار تایید میشود.
چگونه میتوانم در سامانه مودیان ثبت نام کنم؟
برای ثبت نام، ابتدا باید در سایت my.tax.gov.ir ثبت نام کرده و پرونده مالیاتی تشکیل دهید. سپس به سایت gica.ir رفته و گواهی امضای الکترونیک دریافت کنید.
شناسه یکتا مالیاتی چیست و چگونه دریافت میشود؟
شناسه یکتا مالیاتی یک کد منحصر به فرد است که برای هر مودی توسط سامانه مودیان صادر میشود. برای دریافت آن، باید مراحل دریافت گواهی امضای الکترونیک را طی کرده و اطلاعات خود را در سامانه بارگذاری کنید.