محاسبات حقوق و دستمزد سال ۹۸ | حداقل حقوق ۹۸
مارس 18, 2024حضور نرم افزارهای میزان در نمایشگاه الکامپ
مارس 29, 2024محاسبات حقوق و دستمزد سال ۹۸ | حداقل حقوق ۹۸
مارس 18, 2024حضور نرم افزارهای میزان در نمایشگاه الکامپ
مارس 29, 2024اطلاعات حسابداری شرکت های پیمانکاری می بایست بطور دقیق و طی گزارشات کاملی در اختیار مدیران جهت تصمیم گیری قرار گیرد. حسابداری پیمانکاری ویژگی ها مختص خود را دارد و بصورت کاملا مستقل عملیات پروژه ها و قراردادها را ثبت می کند. در این مقاله با حسابداری پیمانکاری و انواع روش ها و اصول حسابداری شرکت های پیمانکاری آشنا شوید.
در این مقاله میخوانید:
حسابداری پیمانکاری چیست؟
حسابداری پیمانکاری با توجه به ماهیت کار شرکت های پیمانکاری از اهمیت ویژه ای برخوردار است.تمامی اطلاعات پیمانکاری اعم از ثبت کردن اطلاعات قراردادها، بستن حساب ها، محاسبه سود و زیان هر پروژه به تفکیک و یا به صورت تجمیعی، پیگیری پرداختی های کارفرمایان و .. باید در نرم افزار حسابداری پیمانکاری ثبت گردد. در ادامه نرم افزار حسابداری پیمانکاری می بایست گزارشات دقیق و طبقه بندی شده ای از صورت هزینه ها و تسویه حساب های هر پروژه در اختیار کاربران قرار دهد. نرم افزار حسابداری این امکان را به مدیران می دهد که مدیریت همزمان چند پروژه را در اختیار داشته باشند. تمامی سازمان هایی که در غالب قراردادهای پیمانی برای کارفرما به کار مشغولند، شرکت های پیمانکاری نامیده می شوند و انجام امور حسابداری ان ها تحت عنوان حسابداری پیمانکاری می باشد.
اصول قرارداد مهم در شرکت های پیمانکاری
قراردادهای پیمانکاری دارای اصول مهمی می باشند که در ادامه به بعضی از این اصول اشاره می شود.
- اصل نسبی بودن قرارداد: قرارداد کار بین کارفرما و پیمانکار برقرار است چرا که منعقد کننده قرارداد کلرفرما و پیمانکار می باشند.
- اصل مکتوب بودن قرارداد: مکتوب بودن قرارداد، سندیت داشتن آن را مشخص می کند. تمامی توافقات طرفین بصورت کتبی نوشته می شود.
- اصل صلاحیت طرفین: طرفین قرارداد باید صاحب امضا شرکت حقوقی باشندو صلاحیت بر اساس مدرک احراز شود.
- اصل تعهدات: طرفین قرارداد متعهد به انجام تکالیفی در قبال یکدیگر می شوند.
در بالا به اصول انعقاد قرارداد پرداخته شد و در ادامه تمامی مواردی که می بایست بصورت کتبی در قرارداد جهت سندیت پیدا کردن، می باشد. عنوان شده است. هر قرارداد با توجه به شرایط، موضوع و محل اجرا دارای شرایط خاص و پیچیدگی های مخصوص به خود می باشد.
- موضوع قرارداد: یکی از مهمترین اصول انعقاد قراداد می باشد. از بندهای بسیار مهم در تنظیم قرارداد است. موضوع قرارداد به صراحت و به طور کاملا شفاف تمامی انتظاراتی که کارفرما از پیمانکار دارد شرح داده می شود.
- طرفین قرارداد: مشخصات طرفین قرارداد به عنوان پیمانکار و کارفرما می بایست در قرارداد مشخص شود. و تمامی اطلاعات طرفین قرارداد به طور کامل درج شود.
- مبلغ قرارداد: مشخص بودن اطلاعات ریالی قرارداد، مبلغ قرارداد، پیش پرداخت ها و .
- تعهدات طرفین قرارداد: تمامی وظایف و تعهداتی که کارفرما و پیمانکار در روند اجرای قرارداد می بایست به ان پایبند بوده و در هر مرحله به ان عمل کنند، باید در قرارداد ذکر گردد.
- تاریخ شروع و خاتمه قرارداد: مدت زمان انجام پروژه ، زمان آغاز و زمان پایان قرارداد می بایست در قرارداد ذکر گردد.
- فسخ قرارداد: هیچ یک از طرفین قرارداد نمی توانند قرارداد خود را فسخ کنند. مگر در مواردی که تخلفی در روند قرارداد صورت گرفته باشد.
وظایف حسابداری پیمانکاری
انجام امور حسابداری پیمانکاری بصورت تخصصی انجام می شود و در ادامه تمامی وظایفی که حسابدار شرکت های پیمانکاری بر عهده دارد را به طور کامل توضیح می دهیم.
تمامی عملیات حسابداری باید قبل از پروژه ثبت شود.
- ثبت مرکز هزینه برای هر پروژه
- ثبت ضمانت ها پرداختی به کارفرما و ثبت ضمانت های دریافتی از پیمانکار دوم
- ثبت پیش دریافت ها
- تفکیک هر پروژه و ثبت بهای تمام شده هر پروژه
- ثبت تنخواه پروژه ها بصورت مستمر
- ثبت صورت وضعیت پرداخت شده هر پروژه
- ثبت تمامی حساب های پیمانکاران دست دومی که برای پیمانکار اصلی کار می کنند.
- ثبت دفاتر قانونی
در ادامه ثبت های صورت گرفته که در بالا به آن اشاره شده است، می توان گزارشات مفیدی ارائه کرد که به ان اشاره می کنیم.
- گزارش صورت مالی پروژه ها
- گزارش بهای تمام شده در انتهای پروژه
- ارائه لیست بستانکاران و بدهکاران پروژه
- ارائه گزارشات تجمیعی و تفکیکی پروژه ها
مقاله پیشنهادی: حسابداری دوبل چیست؟
روش های حسابداری پیمانکاری
حسابداری پیمانکاری به دور وش ثبت درصد پیشرفت پروژه و روش کار تکمیل شده ثبت می شود. که در ادامه هر یک را بطور کامل توضیح می دهیم.
درصد پیشرفت کار
در این روش درآمد متناسب با پیشرفت عملیات و مخارج صورت گرفته برای پروژه محاسبه می شود. در این روش اشتباه در برآورد پیش می آید. زمانی که به سودآوری در کل قرارداد نیانجامد، سود در صورت های مالی ثبت نمی گردد. درآمد و سود ناخالص برآرود شده متناسب با پیشرفت کار می باشد. سود ناخالص دردوره های مالی با پیش بینی کل مخارج و صورت های وضعیت در دوره اجرای پروژه شناسایی می شود. حساب پیمان در جریان ساخت، به مانند حساب کار در جریان ساخت در روش هزینه یابی سفارش کار است با این تفاوت که سود ناخالص پیمان در هردوره مالی نیز به مخارج اجرای طرح اضافه میشود. درنتیجه، باقیمانده این حساب در پایان دوره مالی به ارزش خالص بازیافتنی (بهای تمام شده بعلاوه سودناخالص) گزارش میگردد. حساب کار گواهی شده، حساب درآمد تحقق نیافته است که مانده بستانکار دارد. در تهیه صورتهای مالی، مانده حساب پیمان در جریان ساخت وحساب کار گواهی شده هر قرارداد جداگانه از یکدیگر کسر و نتیجه جزو دارایی جاری یا بدهی جاری در ترازنامه ثبت می شود.
روش کار تکمیل شده
در روش کار تکمیل شده، می بایست درآمد و سود ناخالص قرارداد در بررسی زمانی شناسایی می شودکه تمام قرارداد از آن تکمیل و صرفا کارهای جزیی باقیمانده باشد که این خود، مزیت اصلی این روش محسوب می شود. در حسابداری قرارداد های بلند مدت مطابق با روش کار تکمیل شده، هزینه ها و صورت وضعیتهای تاییدشده در طول اجرای طرح، در حساب پیمان در جریان ساخت و حساب کار گواهی شده ثبت شده اما شناسایی سود تا زمانی که قرارداد تکمیل نشده است عقب می افتد. دراین روش خطر شناسایی سودهایی که ممکن است کسب نشود به حداقل میرسد. در این روش درآمدی که در هر دوره مالی اعلام می شود، میزان کار انجام شده را نشان نمی دهد که از مشکلات این روش است. در این روش در صورتی که چندین قرارداد با هم به اتمام برسد، نمی توان برآورد درستی از میزان سود گزارش شده داشت و بنابراین سود تعلق گرفته به سهامداران اشتباه است.
نرم افزار حسابداری مناسب برای شرکت پیمانکاری
نرم افزار حسابداری مهمترین زیر مجموعه شرکت های پیمانکاری می باشد. نرم افزار حسابداری پیمانکاری در عین سادگی باید بتوان گزارشات کاربردی در اختیار قراردهد. نرم افزار های حسابداری پیمانکاری ابزار قدرتمندی برای مدیریت مالی پروژه ها بصورت همزمان است. با نرم افزار حسابداری محاسبه بهای تمام شده هر پروژه و قرارداد به سادگی در اختیار کاربران قرار می گیرد. شرکت های پیمانکاری نیازمند گزارشات دقیقی به تفکیک هر پروژه می باشند. طبقه بندی اطلاعات شرکت های پیمانکاری در نرم افزار حسابداری دارای اهمیت ویژه ای می باشد. نرم افزار حسابداری میزان بصورت مستقل سود و زیان هر پروژه را مشخص می کند.
برخی از امکانات نرم افزار حسابداری پیمانکاری میزان:
- نرم افزار حسابداری پیمانکاری امکان مرتبط کردن آرتیکل های سند حسابداری به هر پروژه در تمام اسناد حسابداری را دارد.
- امکان تفکیک ترازها و گزارشات به پروژه ها وجود داشته باشد.
- امکان گزارش از دفتر هر پروژه وجود داشته باشد.
- امکان گرفتن سود و زیان هر پروژه وجود داشته باشد.
- امکان گرفتن دفتر یک حساب در هر پروژه وجود داشته باشد.
- اسناد افتتاحیه، اختتامیه و سود و زیان امکان صدور به تفکیک پروژه ها را داشته باشند.
دانلود PDF مقاله: حسابداری پیمانکاری چیست؟ | انواع روش حسابداری پیمانکاری